Dodane: 10-03-2010 23:28 -
No i wreszcie zaczynamy! Fani Roberta Kubicy i ścigających się bolidów nareszcie po kilku miesiącach przerwy doczekali się na kolejny sezon! Już w najbliższy weekend odbędzie się pierwsze GP nowego sezonu.
Trzeba przyznać, że sezon 2010 będzie obfitował w wiele zmian. Najbardziej rewolucyjną z nich jest to, że kierowcy nie będą tankowali swoich bolidów podczas wyścigu. Podczas pit stopów będą jedynie zmieniać ogumienie.
Zmiany w kontraktach też były spore. Wyścigowym światem wstrząsnął powrót Michaela Schumachera, który zasili ekipę Mercedes GP, która powstała na bazie Brawn GP-Mercedes, broniącego w tym roku tytułu wśród konstruktorów. Do Ferrari natomiast przeszedł Fernando Alonso. Czuję że będzie ciekawie.
Nas natomiast najbardziej interesuje w tym momencie Robert Kubica i team Renault. Miejmy nadzieję, że podczas najbliższego wyścigu potwierdzi się informacja o tym, czy stworzyli naprawdę przyzwoicie sprawujący się bolid. Partnerem Polaka będzie debiutujący w F1 Rosjanin Witalij Pietrow. W przedsezonowych wywiadach Kubica bardzo pozytywnie wypowiadał się o nowej ekipie. Jest też zadowolony z testów nowego bolidu, choć ostrożnie ocenia szanse na walkę o miejsca na podium.
W tegorocznym sezonie na torze będziemy mogli obserwować kilku zupełnie nowych kierowców i teamów. Pierwsze doświadczenia w tej elitarnej rywalizacji będzie zbierał m.in. Niemiec Nico Huelkenberg, który wystąpi w ekipie Williams-Cosworth. Brazylijczyk Lucas di Grassi zasili szeregi nowo powstałego teamu Virgin-Cosworth. Karun Chandhok z Indii i Brazylijczyk Bruno Senna została zatrudniona przez nową ekipę Hispania Racing-Cosworth. W F1 pojawią się także teamy
Sauber-Ferrari i Hispania Racing-Cosworth.
Już nie mogę się doczekać rozpoczęcia sezonu. Liczę, że temat o sezonie 2010 będzie cieszył się popularnością. W zeszłym roku temat o sezonie 2009 zebrał prawie 200 postów, mam nadzieję że pobijemy ten wynik w tym roku xD
Zapraszam do dyskusji o wszystkim co ślina na język przyniesie w związku z tegoroczną F1. Fani formuły jeden, łączmy się!
--------------------

Dodane: 10-03-2010 23:41
Nie śledzę informacji dotyczących formuły 1, a tu proszę wystarczy jeden post i już wszystko wiem xD. Chociaż nie jestem wielkim fanem tego sportu to będę trzymał kciuki za naszego rodaka. Kubica ma potencjał i może wiele osiągnąć kto wie może już w tym sezonie

, jednak dużo zależy od nowego bolidu miejmy nadzieję, że się sprawdzi

. Polak zapewne nie jest faworytem, ale oby sprawił kilka niespodzianek w tym sezonie.
--------------------
"W życiu piękne są tylko chwile."- Ryszard Riedel

Dodane: 12-03-2010 22:56 -
Jesteśmy już po piątkowych treningach. Oto relacja, którą pozwoliłem sobie zaczerpnąć ze strony
www.sport.pl: W drugim treningu Robert Kubica osiągnął tylko 15. czas (1.58,155 s), ale prawdopodobnie jechał mocno zatankowanym bolidem. Przejechał aż 29 okrążeń (cały wyścig liczy 49) - mniej tylko od Massy i Alguersuariego. Od Polaka lepszy o siedem pozycji był Witalij Pietrow.
Najszybszy był Nico Rosberg (1.55,409 s), za nim uplasowali się Lewis Hamilton i kolega Rosberga z Mercedesa, Michael Schumacher.
Na torze nie pojawili Sebastien Buemi (Scuderia Toro Rosso) i Karun Chandhok. Kolega Hindusa z ekipy Hispanii, Bruno Senna, tym razem próbował, ale zaliczył zdecydowanie najgorszy czas.
--------------------

Dodane: 12-03-2010 23:18
Oglądałem trening dzisiejszy i może nie daje on jakiś podstaw do obstawiania faworytów jutrzejszych kwalifikacji, ale po części jestem w stanie po spekulować na ten temat. Widać duże różnice między słabszymi, a lepszymi zespołami i tego można się spodziewać podczas wyścigu. Myślę, że Robert plasuje się wśród tych mocniejszych ekip i zdoła jutro wywalczyć satysfakcjonującą pozycję na starcie do niedzielnych zawodów.

Dodane: 13-03-2010 00:35
Gdy jadąc na praktyki samochodem, w radiu usłyszałem że chwilowo Kubica ma 3 czas to się nawet ucieszyłem, lecz niestety jak widać, nie udało mu się zająć wysokiej pozycji. Nie podoba mi sie w tym roku przepis o jednym tankowaniu, wpłynie to na czasy ekip no i nie ujrzymy więcej jak bolidy po tankowaniu uciekały z wężem na tor xD No i mam nadzieję że Renault da większe szanse i pole do popisu naszemu rodakowi niż miał w BMW.

Dodane: 13-03-2010 16:25 -
Blade napisał/a:
Nie podoba mi sie w tym roku przepis o jednym tankowaniu, wpłynie to na czasy ekip no i nie ujrzymy więcej jak bolidy po tankowaniu uciekały z wężem na tor xD No i mam nadzieję że Renault da większe szanse i pole do popisu naszemu rodakowi niż miał w BMW.
Dlaczego Ci się to nie podoba? Przecież, dzięki temu rywalizacja będzie odbywać się na torze zamiast w boksach. Druga sprawa mniejszą wagę od teraz będzie odgrywać taktyka, na korzyść umiejętności kierowców. Jak dla mnie to jest akurat duży plus zmian. Kwalifikacje minęły Kubica na miejscu dziewiątym, czyli średnio wypadł, ale i tak wszystko rozstrzygnie się w wyścigu

.

Dodane: 13-03-2010 17:01
Dla mnie to bez znaczenia już nie interesuje sie tym sportem tak jak kiedyś, jestem sceptycznie nastawiony do nowych przepisow ale wyscig oglodne zeby zobaczyc jak to bedzie wyglodalo.

Dodane: 13-03-2010 17:56
Szczerze mówiąc niemoge się już doczekać jutrzejszego wyścigu.
Mam nadzieje że Kubica wypadnie jak najlepiej a Schumacher nie będzie nawet w pierwszej dziesiątce.
Obstawiam że jutro Kubica znajdzie się w pierwszej piątce na finiszu.
--------------------

Dodane: 13-03-2010 18:03 -
Kiedyś cały zespół odpowiadał za sukces, a teraz to wszystko, całe brzemię spoczywa na kierowcy. Dla tego ten sport był bardziej ekscytujący. Zespół musiał rozkładać sobie te tankowania no i te emocje żeby aby jak najszybciej pojazdy opuszczały pit stop. Zresztą zobaczymy co się będzie działo w tym sezonie i czy ta zmiana na złe, czy może na dobre wypadnie.
A co do Kubicy to źle nie wypadł, 9 miejsce najgorsze nie jest. To początek sezonu w nowym teamie, wiele wyścigów przed nim i może się wiele dziać.

Dodane: 14-03-2010 14:48 -
Dziewiąte miejsce faktycznie najgorsze nie jest. Daje ono duże możliwości do walki w czołówce. Samochód Kubicy może mieć spory potencjał, zważywszy na to że dysponuje takim samym silnikiem jak Vettel, który podczas dzisiejszych kwalifikacji naprawdę jeździł cudownie.
Nie mogę doczekać się jutrzejszego wyścigu. Chcę wreszcie przekonać się jak będą wyglądały te rywalizacje bez tankowania w alei serwisowej. Mimo iż nie będzie tankowania, wyścigi nie powinny być mniej taktyczne niż w ubiegłych sezonach, gdyż podczas pit stopu będą zmieniane koła. Poziom zużycia ogumienia jest przecież bardzo istotny, bo znacząco wpływa na notowane czasy okrążeń. Dodatkowo ciekawi mnie jak potoczą się jutrzejsze wydarzenia. Już jutro opadnie kotara, który z teamów jest najlepiej przygotowany do sezonu.
Wiadomość doklejona:
Właśnie zakończył się wyścig. Wszystko zaczęło się niezbyt szczęśliwie dla Polaka. Podczas pierwszego zakrętu miał lekką kolizję z bolidem Sutila i stracił sporo pozycji. Z dziewiątego miejsca spadł na dwudzieste pierwsze. Później przez cały wyścig walczył dzielnie ostatecznie wygrzebując się na 11 miejsce... Na szczęście w wyścigu Robert pokazał, że bolidy Renault są w dobrej dyspozycji i będą liczyły się w stawce podczas tego sezonu. Szkoda, że Sutil wrąbał się w Kubicę, bo gdyby nie to, to nasz rodak mógłby walczyć dzisiaj o czołowe lokaty. Niezbyt szczęśliwie wyścig zakończył się także dla kolegi Kubicy z Renault - Pietrowa, który podczas zmiany opon złapał jakiś problem techniczny i nie mógł ukończyć wyścigu. Żal Rosjanina, ponieważ jechał całkiem nieźle. Największym pechowcem wyścigu został Sebastian Vettel, który dominował przez większą część wyścigu, jechał bezbłędnie na pierwszym miejscu jednocześnie oszczędzając opony, jednak pod koniec wyścigu złapał awarię wydechu, która spowodowała że na mecie pojawił się ledwo na 4 miejscu. Wyścig świetnie zakończył się dla ekipy Ferrari. Wyścig wygrał Alonso, drugi był Massa. Na trzecie mejsce podium załapał się świetnie jadący Hamilton. Piąty był Rosberg, szósty Schumacher, siódmy Button i punktowaną ósemkę zamknął Webber. Wyścig był moim zdaniem bardzo ciekawy. Czekam na wasze komentarze.
--------------------

Dodane: 14-03-2010 15:11 -
Gdyby nie ten wypadek na pierwszym zakręcie to kto wie jak potoczyłyby się losy dalszego wyścigu polaka. Szkoda, że zajął ostatecznie 11 miejsce, a nie chociaż 10, bo jakieś punkty by załapał. Mogę być jedynie usatysfakcjonowany jego późniejszą postawą na torze, bo jechał przyzwoicie i napawa to nadzieją na przyszły występ za 2 tygodnie w Australii

.

Dodane: 14-03-2010 15:25
olek_mi napisał/a:
Szkoda, że zajął ostatecznie 11 miejsce, a nie chociaż 10, bo jakieś punkty by załapał.
Jak co to punkty są przyznawane do ósmego miejsca. Pierwsze miejsce 10 pkt, drugie 8 pkt, trzecie 6 pkt, czwarte 5 pkt, piąte 4 pkt, szóste 3pkt, siódme 2 pkt i ósme 1 pkt
--------------------

Dodane: 14-03-2010 21:23
Jak co to punkty są przyznawane do ósmego miejsca. Pierwsze miejsce 10 pkt, drugie 8 pkt, trzecie 6 pkt, czwarte 5 pkt, piąte 4 pkt, szóste 3pkt, siódme 2 pkt i ósme 1 pkt
A własnie ze nie ;p w tym sezonie wprowadzili pełno zmian, tak samo jest z punktami teraz za 1 miejsce jest 25 pkt, potem 18, 15, 12, 10 i dalej co dwa w dół a za 10 miejsce jest 1 pkt.
--------------------
-------------------------------

Dodane: 14-03-2010 23:24
Serio?! Sry! My bad... Lol, że to przespałem, to wielkie przepraszam Olku, że zwróciłem ci uwagę xD Jak widać i mi coś tam umknęło. To potwierdza jak dużo było zmian w tym sezonie, że aż ciężko wszystko ogarnąć na początku...
Co do samego wyścigu, to jak go oceniacie? Jesteście zadowoleni z dyspozycji boliduu Renault? Jak sądzicie, czy Schumacher powróci do dyspozycji sprzed lat i wróci na tron? Jak sądzicie, które ekipy będą walczyć o zwycięstwo w sezonie? Hmm.. to jasne, że Ferrari na pewno. Mają świetny boild i kierowców z najwyższej półki. To samo McLaren, który ma dwóch mistrzów świata w składzie: Buttona i Hamiltona.. Red Bull także wydaje mi się, że może błyszczeć.. Dzisiejsza jazda Vettela do czasu złapania tej usterki była niesamowita.
--------------------

Dodane: 14-03-2010 23:31
Wyścigu niestety całego nie oglądałem gdyż miałem rodzinkę w domu no i nie było jak. Ale słyszałem że Kubicy się nie fartneło niestety no i skończył na takiej pozycji jakiej jest. Ale i tak wysoko się wspiął z 21 miejsca. Mam nadzieje że pech nie będzie go prześladował przez resztę sezonu.
Wiadomość doklejona:
Myślę że Vettel ma jednak w tym sezonie duże szanse na sukces. Po jazdy Kubicy można wysnuć wniosek, że jego bolid się dobrze spisywał, no i jak by jeszcze ten Rosjanin dobrze jeździł to Renault mógł by o jakąś pozycję zawalczyć. A Schumacher się według mnie już raczej wyszumiał i nie liczę na to, by w tym sezonie miał na podium stanąć. No i Ferrari, tradycyjnie zresztą, pokaże co potrafi.

Dodane: 27-03-2010 13:06 -
Kwalifikacje do GP Australii mamy już za sobą. Zapraszam do przeczytania tej relacji:
http://sport.onet...omosc.html Dziewiąte miejsce Kubicy rokuje dobrze. Mnie za to bardziej irytuje, że Kubica wystartuje obok Adriana Sutila, który zepsuł Polakowi ostatni wyścig. Miejmy nadzieję, że tym razem na starcie przebiegnie wszystko bez zastrzeżeń.
Fantastyczny rezultat osiągnęli kierowcy RedBulla, którzy zdobyli pozycje w pierwszej linii..
czekam na wasze komentarze odnośnie kwalifikacji.
--------------------

Dodane: 27-03-2010 13:35
Kubica spisał się przyzwoicie, ale mnie to nie satysfakcjonuje. Jak na razie to jeszcze nigdy nie dojechał do mety w GP Australii, więc to powinien być jego priorytet, ale miło by było jakby zdobył chociaż 1 pkt. Trzeba się dzisiaj dobrze wyspać, żeby wstać na tą wczesną porę

.

Dodane: 28-03-2010 09:54 -
Właśnie zakończył się absolutnie genialny wyścig! Dzisiaj nie zabrakło niczego! Ciekawe sytuacje zdarzały się dosłownie co kilka sekund. Wyprzedzania, kontry, wspaniałe manewry były domeną tego wyścigu. Moim zdaniem był to najlepszy wyścig F1 jaki kiedykolwiek przyszło mi oglądać.
Oczywiście pozytywne zdanie na temat tego wyścigu utrzymane jest przede wszystkim ze względu na kapitalną jazdę Polaka. Rober Kubica wspaniale jadąc przez cały wyścig zajął drugie miejsce! Kapitalnie bronił się przed niesamowicie jadącym Hamiltonem, a potem dobrze utrzymał za sobą bolidy Ferrari w końcówce. Wyścig wygrał Jason Button dzięki świetnej, równej jeździe i genialnie dobranej taktyce zespołu.
Wyścig obfitował w wiele niesamowitych wydarzeń. Lider wyścigu Sebastian Vettel z powodu awarii hamulców uległ kolizji i nie mógł ukończyć wyścigu. Natomiast dwaj chyba najszybsi dzisiaj kierowcy na torze: Hamilton i Webber, pod koniec wyścigu walcząc o czołowe lokaty ulegli wspólnemu wypadkowi co uniemożliwiło im uzyskanie czołowych lokat.
Trzeci do mety dojechał Massa, czwarty Alonso, piąty Rosberg i szósty Hamilton. Przed chwilą John Travolta wręczał Polakowi trofeum za uzyskanie drugiego miejsca! Wspaniały dzień dla Kubicy! Ja chyba także będę dzisiaj cały czas chodził uśmiechnięty xD Świetna robota.
Zapraszam do dyskusji, bo ci którzy obejrzeli ten wyścig z pewnością na brak emocji nie powinni narzekać.
--------------------

Dodane: 28-03-2010 10:18
Musze przyznać że dzisiejszy wiścig był fenomenalny pod każdym względem.
Pogoda też miała tutaj swój pozytywny wpływ. Kierowcy walczyli ostro do samego końca co dla niektórych niestety nie zakończyło się dobrze. Lecz dzięki temu dzisiejszy wyścig był taki piękny. Niezwykła ilość ataków, kontr, bloków itd. sprawiła że niemożna było oderwać wzroku od ekranu nawet na 10sekund gdyż groziło to utratą zobaczenia jakiegoś ważnego wydarzenia.
Do tego mądra jazda i drugie miejsce Kubicy, pokazały że nawet mając nieco słabszy bolid od czołówki można liczyć się w walce o wygraną.
Po takim wyścigu aż nie mogę się doczekać następnego
--------------------

Dodane: 28-03-2010 10:25
Taaaak! Piękny wyścig!

Piękna jazda polaka, wielkie emocje! Miałem nadzieje ze tym razem uda sie Kubicy to co nie wyszło w zeszłym sezonie! Kubica pojechał bez błędnie, choćz początku myślałem ze powinien zjechać na wymianę opon ale jednak dobrze ze tak nie zrobił, i zdołał utrzymać dobre drugie miejsce.
Kubica dojechał na tak dobrym miejscu ze względu na swoja mądrą, spokojną i rozważną jazde. Nie popełniał błędów, gdzie większość kierowców je popełniała i przez to tracili punkty i swoje pozycje, jak np Webber i Hamilton
Widać ze Kubica dobrze czuje sie w Renault

Oby tak dalej! Czekamy na następny wyścig!
--------------------
-------------------------------
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.