Dodane: 26-07-2009 23:35 -
Witam!
Założyłem ten temat ponieważ nie chcę spamować w innych, a ten poświęcić chcę jakości odświeżonej wersji.
http://www.youtub...1D_J71OZwY Zrobił to zwykły koleś xD Widać w animacji że nie jest profesjonalistą i ruchy Raditza nie wyglądały naturalnie, ale skoro jedna osoba może zrobić takie coś to dlaczego studio które wypuszcza DB Kai nie może się tak postarać. Widząc opening DB Kai każdy pomyślał sobie pewnie to co ja, że zobaczymy odświeżone DB i powiemy "Woooow"... niestety wielu się chyba rozczarowało. Wprawdzie nadrabiają wprowadzone, nowe sceny, ale pozostaje pewien niedosyt. Jeśli całe anime było w takiej jakości jaką zaprezentowano w wyżej podanym linku byłbym wniebowzięty.
Zapraszam na jego strony z fanartami

Koleś ma wielki talent.
http://gogeta.jr..../index.php http://gogeta-jr.... No i teraz kluczowe pytanie z tytułu. Czy tworząc DB Kai w ogóle się nie postarali? Czy jednak niektórzy z was uważają, że DB Kai spełniło wasze oczekiwania?
--------------------

Dodane: 26-07-2009 23:50
Ja przed pierwszym odcinkiem Kai spodziewałem się czegoś lepszego, ale już po pierwszych 3 odcinkach przyzwyczaiłem się i powiedziałem "może być" Teraz jak patrze na rysunki tego gościa to jestem niemal zaskoczony tym że ekipa Kai zrobiła tak, a mogła znacznie lepiej. Najbardziej spodobało mi się to porównanie:
http://gogeta-jr....%20Kai.png to mówi samo za siebie
Dlatego myślę że ludzie z Kai nie postarali się bo mogło być znacznie lepiej. Takie jest moje zdanie
--------------------
Dragon Ball i to się nie zmienia...

Dodane: 26-07-2009 23:53
Te porównania są bardzo dobre. Pokazują tą prawdziwą przemianę
Porównanie sceny ocenzurowanej w DB Kai z nieocenzurowaną:
http://gogeta.jr...._kai_2.jpg
--------------------

Dodane: 27-07-2009 00:05
A ja powiem ze jakby Kai wygladal tak jak wy pokazaliscie to by stracil swoj klimat. I napewno nie tylko ja tak uwazam a wiekszosc fanow serii. Wyglad to nie wszystko a zmiany i tak sa na lepsze, wiecej w sumie nie potrzeba. Bo jak smiesznie wygladaloby gdyby Goku na pocztku serii bedac ze tak powiem "plackiem" wygladal tak jak pod koniec DBZ? Smiesznie

Dodane: 27-07-2009 00:16 -
Straciłby klimat? Nie powiedziałbym. W obecnym DB Kai klimat zachował się praktycznie taki sam (jedynie muzyka coś nowego wprowadza). Taka zmiana wyszłaby tylko na dobre... zresztą w podobny sposób jest zrobiony opening który moim zdaniem prezentuje się wyśmienicie.
Nie rozumiem trochę Twojego ostatniego zdania, ale jeśli chodzi ci o zmianę wyglądu na bardziej dorosły to przecież tak samo można by było zrobić co dałoby jeszcze lepszy efekt ;]
--------------------

Dodane: 27-07-2009 14:08 -
to co robi Gogeta (autor tych fanartow) wyglada super. jednak zle by to wygladalo jak to powiedzial Luk4shO ze Goku na poczatku serii kiedy jest "cieniasem" wyglada tak jak na koncu serii kiedy jest pudzianem ;D
zreszta na stronie dragon ball multivers gdzie gogeta rysuje ta mange jest jego wypowiedz ze rysuje w ten sposob bo styl z tego okresy dbz mu najlepiej wychodzi.

Dodane: 27-07-2009 15:24
Ja jak zobaczyłem wstępniak kai byłem zadowolony ale gdy wstępniak się skończył troche się rozczarowałem.Dopiero potem przestało mi to przeszkadzac.

Dodane: 27-07-2009 15:36
No niezłe te prace, moim zdaniem mogliby się bardziej postarać, jestem pod wrażeniem.
Pozdrawiam
--------------------
''W pamięci jest siła zaklęta''

Dodane: 27-07-2009 15:56
Szczerze mówiąc nie przeszkadza mi to, że Kai nie wygląda tak jak fanarty zrobione przez jednego człowieka, i ciesze się, że Akira ruszył Dragon Ball'a po tylu latach. Ale zdecydowanie bardziej mi się podoba ta wersja zrobiona przez Gogetę. Nie potrafię powiedzieć czym się różni. Dokładnie wszystkim. Lepsza kreska i w ogóle. Ale na pewno łatwiej jest narysować 3 obrazki w tym stylu, niż całe anime.
Pozdrawiam.

Dodane: 27-07-2009 16:50
No, na pewno. Tylko weź pod uwagę, że on sam to zrobił, a DB Kai ma do tego całe studio i profesjonalne programy. Oraz robią to ludzie którzy dostają za to kasę więc mogliby się postarać. W rzeczywistości myślę, że nie byłoby aż takiego problemu.
--------------------

Dodane: 27-07-2009 17:23
Filmik fajnie zrobiony, przez samego Gogetę Jr., autora DB Multiverse... Nie postarali się? Wiesz, takie obrazki, czy krótkie animacje robi się zdecydowanie krócej, niż cały serial. A i tak uważam, że Kai jest super odświeżony (na tym polega rewitalizacja, poprawia się kolory, uzupełnia się ubytki powstałe po latach nagrodzenia się kurzu i brudu na taśmie itd.), zatrudnili jeszcze raz tych samych aktorów... Odcinek 16 jest chyba najlepiej zrobiony. Ale nie chciałabym jednak takiej kreski, jak w openingu... Bo po prostu to nie to samo, przyłączam się do opinii, że DB straciłby klimat. Dlaczego? Ano dlatego, że odczuwam respekt do animacji (i w ogóle, wszystkiego, co jest związane) z lat 80. i 90. Może to głupie porównanie, ale przecież chcą teraz robić kinową wersję Smerfów, grafiką komputerową, ale jak dla mnie to nie to samo, co stara, dobra kreskówka z lat 80.
--------------------
I Warszawa będzie waszą stolicą! xDD
"Wolę być nienawidzony za to, kim jestem, niż kochany za to, kim nie jestem." - Kurt Cobain

Dodane: 27-07-2009 18:23
# Kayleigh90 obserwuję cie już od kilu tematów i zawsze masz inne zdanie niż ja, głównie dlatego nie wypowiadam się w tych tematach bo musiałbym cie zripostować bądź normalnie zjechać a nie lubię tego robić...
Chcecie DB z nasyconymi kolorami i ogólnie poprawione kupcie sobie wersję remastered i po sprawie, teraz to miało być coś całkowicie nowego.
Byłem przekonany, że KAI przyniesie nową jakość, po openingu wręcz skakałem z radości tylko po to by za chwilę srogo się rozczarować samym odcinkiem.
Dobre w KAI jest skrócenie akcji, brach bezsensownych scen "zapychaczy", lecz gdyby do tego doszła taka grafika jak w openingu, tudzież robiona przez gogete, pozostały by pokłony twórcom, szkoda, że tak nie jest...
--------------------
Marzenia, które się spełniają, nie są prawdziwymi marzeniami.

Dodane: 27-07-2009 20:04
riddic21 napisał/a:
# Kayleigh90 obserwuję cie już od kilu tematów i zawsze masz inne zdanie niż ja, głównie dlatego nie wypowiadam się w tych tematach bo musiałbym cie zripostować bądź normalnie zjechać a nie lubię tego robić...
Spoko, przecież ja się nie obrażę... Wszak Wolter rzekł: "Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia."
--------------------
I Warszawa będzie waszą stolicą! xDD
"Wolę być nienawidzony za to, kim jestem, niż kochany za to, kim nie jestem." - Kurt Cobain

Dodane: 27-07-2009 20:23
Jak zobaczyłem opening byłem zachwycony grafiką, ale potem jak leciał odcinek to mało się poprawiło ;/ A te prace super są.

Dodane: 27-07-2009 21:37
IMO Toei odwaliło lekką fuszerkę. Jeśli chciało wydoić jeszcze trochę pieniędzy z Dragon Balla, to powinno zadowalać widzów kreską na poziomie OAV'ki z okazji 40-lecia Jumpa. No cóż, woleli się nie narobić, a trochę zarobić. Kolor są nasycone, kontury pogrubione, lepsza ostrość to dla mnie plus, choć te pogrubienie średnio mi się podobało. Do tego mam wrażenie, że te 16:9 jest trochę dziwne.
Nie zgodzę się z wami w kwestii "stracenia klimatu" przy zmianie desingu. Jeśli byłaby kreska taka jak w oav'ce to myślę, że nic takiego by się nie wydarzyło. Inaczej w przypadku obrazków tego GogetyJr, bo imo u niego postacie są dosyć sztuczne, nie nadają się do anime.
Btw, na stronie tego Gogety jest dział "manga", a w nim widzimy francuski komiks z panelem czytanym od lewej do prawej. Manga, lul.

Dodane: 28-07-2009 00:02
Porównując prace Gogety Jr. ze screenami z DB Kai twierdzę, że rzeczywiście, mogli się nieco bardziej do tego przyłożyć. Lecz nie można chyba też powiedzieć, że totalnie zawalili sprawę

W końcu odnowienie kolorów i zrobienie z tego wersji 16:9 też musi zajmować sporo czasu. Samego Kai'a przestałem oglądać po dwunastym odcinku, bo taki DBZ Remastered też ma poprawione kolory itd. i nie muszę czekać cały tydzień na odcinek

No i bardziej pasują mi głosy postaci z wersji amerykańskiej

Dodane: 28-07-2009 07:53 -
openikng Kai mi się bardzo podoba byłem zaskoczony
a co do odcinkow nie mam zastrzezen bo przeciez to jest odswiezona wersja
tak jak w remasterze Star Wars

Dodane: 28-07-2009 08:14 -
Dragon Ball Kai - Rozdzielczość - Któż by się spodziewał, że odcinki "Dragon Ball Kai", byłyby emitowane w starej, mizernej rozdzielczości, gdyby nie mała poprawka w ustawie Japońskiego rządu, który zadecydował o całkowitym przejściu z sygnału analogowego, na cyfrowy. Prace, które rozpoczęły się przed pierwszym odcinkiem "Dragon Ball Kai", szybko musiały zmienić swój kierunek, co można zauważyć w openingu, który został stworzony do innej rozdzielczości.
Oto cytat z newsa. To z pewnością nie ich wina. Gdyby nie rząd to odcinek byłby taki sam co opening. Szkoda, ale i tak nie narzekam.
--------------------

Dodane: 28-07-2009 08:44 -
Nie do końca zrozumiałeś. Rząd nakazał robić programy w panoramie, a opening powstał pierwotnie w rozdzielczości 4:3, czyli takiej jaka ma całe oryginalne anime
http://www.kanzen...comp01.png Przez ten przepis całe anime musieli opracować w rozdzielczości 16:9

Dodane: 28-07-2009 09:58
Właśnie DJBociak, tu chodzi tylko o rozdzielczość. Zresztą sam zacytowałeś:
Dragon Ball Kai - Rozdzielczość -
Z kolei jakość mogli poprawić, a tego nie zrobili. Gdyby nie wycięte sceny i dodane poszczególne nowe, to DB Kai byłby zwykłym Remastered.
Nie rozumiem za bardzo o co niektórym chodzi z tym klimatem... czy waszym zdaniem opening stracił klimat DB? Bo dla mnie nie, wydał mi się nawet o niebo lepszy.
--------------------
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.