Dziś jest Piątek, 10 Wrzesień 2010, godz 04:03
OnLine: 29, statystyki

index > Dragon Ball Anime i Manga
Temat: Dragon Ball: Kai, nie postarali się?
Dodane: 28-12-2009 21:11
#Blade - user - max%
Faktycznie za bardzo się nie postarali, niby profesjonaliści a tak naprawdę dużo nie zrobili. Jednak z kai jestem zadowolony gdyż wycieli zbędne kawałki a dodają świetne ujęcia, to jest pozytywnie przeze mnie odbierane, ale kreska za bardzo nie zadowala.

--------------------

Dodane: 28-12-2009 23:06
#Tomo1989 - user - 0%
DB Kai to dla mnie takie przysłowiowe odgrzewanie kotletów. Wg. mnie ścieżka dźwiękowa jest najgorsza z całej serii (a to przecież jedna z najważniejszych rzeczy w anime), pozbycie się filerów także za sukces uznać nie mogę, chyba że pod uwagę wezmę, że akcja w KAI dzieje się znacznie szybciej i to co w "zetce" leciało 7 lat, tutaj zostanie przedstawione pewnie w 3, to jednak bardziej przypomina mi GT...
Kreska napewno jest lepsza jak w DBZ, lecz przez tyle lat myślę, że można było zrobić to dużo lepiej, zresztą widać to po odcinku specjalnym "Yo! Son Goku and his friends return", gdzie autorzy postarali się. Niestety, jak to Ikar napisał, w Kai nie chcieli się narobić, a tylko zarobić. Mimo wszystko fajnie, że cokolwiek robią w świecie smoczych kul, a z racji, że nigdy nie oglądałem DBZ w wersji RAW, to fajnie mi się ogląda :)

Dodane: 28-12-2009 23:34
#Pepe - user - 100%
No wiadomka,że Kai jest dla kasy.Według mnie wcale nie jest tak źle.Muzyka fakt nie najlepsza,ale wątki tak skrócili,że aż chce się oglądać.Co do kreski to hmmm lepsza niż w zetce,ale nie mogę sobie wyobrazić takiej jak w kinówce 'Yo Goku .. '. Słabo by to wyglądało.Postacie straciły by wygląd z jakim zawsze były kojarzone.Dobrze jest jak jest.Można znów 'na żywo' oglądać DB jak za dawnych lat :d

Dodane: 29-12-2009 23:49
#SpartaPL - user - 0%
Moja opinia jest taka. Nie doszukujcie się już błędów w Dragon Ball Kai, bo i tak zrobili nam (fanom DB) fajny prezent na to 20-lecie. Ja się z tego ciesze i nie wiem dlaczego musicie wszystko skrytykować negatywnie... ;]

Dodane: 29-12-2009 23:53
Racja ...
Co moglo czekac nas, fanow DB lepszego niz, nowa (stara :p ) seria ?
Pozytyw dla tych ktorzy sie tym zamuja i chcialbym jeszcze zeby tak zrobili z DB, DBZ, DBGT :d

Dodane: 09-02-2010 11:29 - Edytowane przez __Kondzik__ dnia 09-02-2010 11:30
Oglądam aktualnie wersję Remastered i powiem Wam szczerze, że nawet w stosunku do niej Kai wygląda świetnie. Ładniejsze kolory, postacie wyglądają "świeżo". No i nowa ścieżka dźwiękowa też jest niezła. Moim zdaniem jednak się postarali.

--------------------
"W Polsce sprzedaje się tylko godność i wódka."
Dodane: 09-02-2010 11:53
#Arti1915 - user - 60%
Moim zdaniem ścieżka dźwiekowa jest dobra, kreska lepsza niz w Z-tce i wycięli najgorsze czyli fillery choć gdy teraz oglądałem od nowa Z-tke to wycięli także praktycznie całe pierwsze pół roku po śmierci Goku(gdzie Gohan był sam) a te odcinki były nawet fajne. Trohę za bardzo starają się zmieścić w tych 99 odcinkach. Gdyby było ich z 50 wwięcej nienarzekałbym na to.

--------------------
Dodane: 18-03-2010 21:05
#goku2004 - user - 0%
Zdecydowanie wolałbym widzieć KAI w wersji gogety jr. Nie oszukujmy się, cenzura musi być bo wszystko robione jest teraz pod publikę. Ja wole obejrzeć sobie stare obre DBZ zamiast tego szajsu.

Dodane: 23-03-2010 22:12
#ikki88 - user - 10%
Wybaczcie ze w tym temacie ae czy jest gdzies dostepne KAI z napisami pl? bo ja mam angola no i troche zle sie oglada :p

Dodane: 23-03-2010 22:22
#Marcin00 - user - 80%
ikki88 napisał/a:
Wybaczcie ze w tym temacie ae czy jest gdzies dostepne KAI z napisami pl? bo ja mam angola no i troche zle sie oglada :p

Nie rozumiem :p Wystarczy się rozejrzeć na tej stronie ;) Sam tytuł strony świadczy o jej zawartości... "Dragon Ball Polska, Dragon Ball Kai, Odcinki Online, Odcinki do pobrania" - http://dbpolska.n...n_ball_kai
Co do Kai'a hmm... ciężko jest mi ocenić, poczekam na koniec.

--------------------
Oceń moje Arty - http://npolska.ne...topic/9165

Dodane: 25-03-2010 21:56 - Edytowane przez parabola dnia 25-03-2010 21:59
#parabola - user - 0%
Z braku dobrych rawów i strasznego przeciągania w sadze o Friezie obejrzałam parę epków, i nawet pozytywnie się rozczarowałam. Plastikowa kreska, Goku z gumy i japońskie disco-polo było tylko w openingu i endingu. Dostęp do DBZ-owych rawów i epów z subami on-line w dobrej jakości jest słaby, bo people of US of A niestety kochają swój drewniany dubbing i nie uploadują podobnych dziwadeł, więc Kai jest w tym zbawieniem. Każdy chyba fan anime w Polsce gardzi wszelkim dubbingiem :)
Przelatywałam sobie wcześniej zetkę, i większość scen z Kai była dokładnie przerysowana z DBZ, z dodanymi efektami, ale nieco mniej starannym wykończeniem. Stary DBZ jest świetnie zrealizowany. Kiedyś rysując wybuchy nie nasadzali paru filtrów i białych kółek, tylko z cholerną starannością robili to od a do z. Nie zawsze, trzeba przyznać prawdę, ale zazwyczaj. Poza tym stara wersja ma jakby jakąś delikatną fakturę, dzięki której obraz wygląda mniej jak poranne hiszpańskie dobranocki (sic!) za pół ceny. Nie żeby Kai był aż tak słaby, ale po prostu w tym DBZ ma klasę i nie zezwolę ma stwierdzenie, że jest szpetny i nieefektowny.
Twórcy Kai nie mają niestety zmysłu do reżyserowania- przy cholernie ważnych, smutnych scenach, przy których z siostrą by nam łzawiły oczęta przy tej świrgoczącej wersji o Songo i Szatanie Serduszko mówiących po francusku nagrywanej na ruskie wideo 15 lat temu, tutaj dostawałyśmy napadu śmiechawki, przez tzw. "narm" (góglnijcie sobe narm+ tvtropes). Montaż, muzyka- kompletnie nie mają wyczucia. Na początku nie wiedziałam, dlaczego wszyscy narzekają na muzykę. Przecież muzyka poważna musi zajebiście pasować do poważnych, ciężkich scen walki, nie? Okazało się, że nie. Jakieś motywy muzyczne jak z opery o torreadorze, wtf?

Są też i plusy. Przyzwyczajeni do współczesnych anime łatwiej przyjmą DB w tej formie, łącznie ze starszym pokoleniem. które przecież też w lesie nie żyje. Jeśli ktoś nie zna fabuły, a chce czekać ze dwa lata, aby ją poznać, jest maniakiem HD albo zaciekłym wrogiem fillerów, to chyba dobry wybór. Także na odświeżenie pamięci- pół godzinki w tygodniu i można przeżyć podniety młodości jeszcze raz... Gdyby nie to, że jest tylko 50 epów, pewno też bym wybrała tą wersję. Chociaż może i nie, mam sentyment do Piccolo zdającego prawko.

Ikki, ściągnij se AllPlayera, on ma funkcję automatycznego pobierania napisów z trzech różnych serwerów.

Dodane: 29-03-2010 23:23
#arth89 - user - 10%
Mnie rozczarowało strasznie DB Kai,
mieli to mega skrócić, narysowac praktycznie od nowa zeby wyglądało tak jak intro.
ten SSJ Goku w kończącej odcinek piosence jest poprostu bosko narysowany, zrobiłbym sobie z tego gifa czy coś ale te zasrane napisy przeszkadzaja a nie moge znaleźć wersji bez nich :/

Jak juz napisałem te skrócenie to mnie denerwuje, miało być okolo 100 odcinków zamiast 300 jak w DBZ a tu mamy odcinek 50 i dalej Freezer, co prawda juz koniec ale się ciągnie od 5 odcinków ta końcówka, pełno jakiś przeczekań niepotrzebnych i dialogów których powinno nie być w Kai...

Skoro ten moment w normalnym DBZ był na 110-120 odcinku to i tak słabo skrócone, gdzie komórczak? gdzie cyborgi? gdzie Bubu?
Moim zdaniem będzie coś koło 200 odcinków, nie mniej,

PS. jak ktoś dorwie te intro kończące bez napisów albo potrafi je umiejętnie usnąć to będe bardzo wdzięczny

Dodane: 04-04-2010 23:41
#MidulGT - user - 70%
Tak nie postarali się ... zrobili to fani którzy byli zawiedzeni tym że Akira Toriyama nie wypuści dalszych odcinków DB i sami postanowili to zrobić
Akira zrobił tylko ostateczne poprawki

Dodane: 05-04-2010 00:19 - Edytowane przez Marcin00 dnia 05-04-2010 00:23
#Marcin00 - user - 80%
MidulGT napisał/a:
Tak nie postarali się ... zrobili to fani którzy byli zawiedzeni tym że Akira Toriyama nie wypuści dalszych odcinków DB i sami postanowili to zrobić
Akira zrobił tylko ostateczne poprawki

Czy ty wiesz co napisałeś? Jacy fani? Jakie poprawki Akiry? Kai'a wykonało studio "Toei Animation" wraz z Autorem, studio te powinno być znane większości fanom Anime... Nie wiadomo, czy Akira nie chciał w nowej "szacie" czy studio, a szkoda bo napewno przyciągnęłoby to o wiele więcej fanów :d . Co do Kai'a to tak jak już wyżej napisałem :p zobaczymy jak się skończy... może nas czymś jeszcze zaskoczy :d .

--------------------
Oceń moje Arty - http://npolska.ne...topic/9165

Dodane: 05-04-2010 09:52
#maxor666 - user - 0%
Ludzie tęsknili za DBZ wiec z postanowili odswiezyc grafe itp i zrobili niedoróbek... KAI. Oni się nie postarali ja osobiście oczekiwałem grafiki jak w najnowszych anime np. BLEACH a oni wielkie PRRRR. Mamy XXI w i ich stać na coś lepszego zrobić jest technologia ten koleś zrobil to w domu a z kai mają miliony$ i mogą kupic lepszy sprzęt. Ogółem NIE POSTARALI SIĘ!!!!

Dodane: 05-04-2010 11:57
#by_ikar - systemadmin - max%
Więc się okazało jak jest na prawdę. Wiecie jaki akira ma udział przy DBKai? Wydał jedynie pozwolenie na to aby można było stworzyć coś takiego. A reszta od samego początku jest dziełem wyłącznie ludzi ze studia. Więc DBKai jest czystą komercją i efektem pracy aż 4 osób. I wszystko staje się jaśniejsze. Dlaczego jakość nie jest lepsza? To ma zarabiać, to nie ma kosztować wiele wysiłku. Aż się przykro robi..

--------------------

[51º 57' 15.40" N 14º 43' 36.43" E] Moje miasto :)
------
poczucie samotności, zagubienia, zagrożenia w świecie, beznadziejności istnienia i leku..
------
¿ɯǝıuɐʇʎzɔ z ʎzɔ 'ɯǝıʞoɹzʍ ǝz ʎɯǝlqoɹd
------
[..] morderstwo, zamordować samego siebie, złapać pociąg donikąd;
jest pewien plus samobójstwa, nie trzeba szukać ofiary [..]
------
In the eyes of Mother Nature are all her children, and all the creation of our brothers and sisters
Dodane: 07-05-2010 10:56
#parabola - user - 0%
Odszczekuję (ale niewiele)- Kai nigdy nie był zły (poza muzyką I DRASTYCZNYM BRAKIEM WYCZUCIA DRAMATYZMU, jak przerywanie walki z Nappą w chwili gdy Piccolo otrzymał śmiertelny cios). Ale ostatnie odcinki są już bardzo fajne. Technologia w animacji szczerze mówiąc zazwyczaj SSIE i wygląda jak pół pośladka zza krzaka. Najlepsza zawsze jest ciężka praca. Spróbujcie sobie narysować np. Vegetę, aby wyglądał jak w mandze, pokolorować jedenastoma odcieniami lub nie daj Boże gradientem każdy element, a następnie zrobić efektami zajebiaszczą aurę świetlną. Będzie to wyglądało straszliwie. W ogóle łączenie 3D z normalną animacją to zazwyczaj objaw amatorszczyzny, chyba że zostaje wykorzystana do ztrejsowania (np. w mandze Gantz O_o) . W Kaiu też parę razy widziałam, że zamiast popracować nad jakimś efektem wrzucili jakiś filtr i już. Na szczęście ostatnio Kai wygląda po prostu jak DBZ, w nieco lepszej jakości i bez dłużyzn (ale też i napięcia) . Nie ma się co podniecać ani w jedną, ani w drugą stronę.

Dodane: 07-05-2010 12:21
#by_black - systemadmin - max%
Ogólnie z informacji, które wyszukałem wśród Japońskich portali, w tym ich wikipedii, okazuje się że Toriyama, tak naprawdę tylko wpadł na pomysł aby odświeżyć Zetkę, skrócić ją oraz zrobić z niej to, to co miał ponad 20 lat temu w głowie, ostatecznie jednak skończyło się na tym, że opening zrobiła grupa, która zrobiła najnowszy OVA, a Akira ograniczył się do poprawek w odcinkach. Miało wyglądać inaczej, ale studio i ostatecznie Akira sobie odpuścili nakład pracy i zrobili ze starego Z, sieczkę :p

--------------------
Dodane: 08-05-2010 09:48
Nie nie postarali się, jak Boga kocham przecież ta kreska nie różni się praktycznie niczym od tej oryginalnej.
Nasycili tylko kolory dzięki czemu postacie są barwniejsze, brak filerów oczywiscie dobra rzecz, czasami nawet bardzo dobrze udaje im się dane sceny skrócić chociażby z ostatniego odcinka bodajże w trzy minuty znaleźli Freezera i poskładali go do kupy.
Openingi nawet przy tym się obijają do tej pory zmieniają tylko kilka scenek z pierwszego Openingu DB Kai, kto wie czy ta sama sekwencja nie będzie się ciągła do koca serii, no i jeszcze jest ocenzurowanie na pierwszy rzut oka tego nie widać ale mimo wszystko ocenzurowali niektóre sceny, o ile się nie mylę np: z Vegeta podczas gdy Freeza go zabił.
Ale cóż mimo wszystko wspaniale jest wrócić do oczekiwania na kolejny odcinek DB co prawda to nie to samo ale lepsze to niż nic.

Dodane: 13-06-2010 17:39
#SanGo - user - 90%
Mi się nawet podoba kreska ,ale sie nie postarali w innym znaczeniu jest bardzo dużo błędów np: w odcinku 60 minuta 12:19 Krilan jest w niebieskiej pod koszulce a już w minucie 13:15 nie ma niebieskiej pod koszulki. To samo z butami Krilana w 18:09 jak podaje fasolke Zen to ma buty takie jakby klapki xD a już w minucie 20:20 ma takie same butki ja Goku. No nie wiem co o tych błędach myślec,myślałem ze jednak DBKai będzie dopracowane na 100% a tu...

Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: AnimeZone.pl - Twoja strefa anime!